utorak, 26. lipnja 2012.

Brazilski zatvorenici čitanjem do skraćenja kazne

BRASILIA, 26. lipnja 2012. (Hina/Reuters) - Brazil namjerava ponuditi zatvorenicima nov način skraćenja odsluženja kazne u prenapučenim zatvorima - četiri dana manje za svaku pročitanu knjigu.
Zatorenici u četiri savezna zatvora moći će pročitati do 12 djela iz područja klasične književnosti, filozofije ili prirodnih znanosti kako bi skratili kaznu za najviše 48 dana godišnje, objavila je vlada. Svaku knjigu će moći čitati najviše četiri tjedna a nakon toga trebaju o pročitanom napisati pismen i uredan sažetak.
Poseban odbor će odlučiti koji zatvorenici smiju pristupiti ovom programu nazvanom "Iskupljenje čitanjem". "Osoba može napustiti zatvor prosvijetljena i širih pogleda na svijet", rekao je odvjetnik iz Sao Paola Andre Kehdi koji vodi program doniranja knjiga za zatvore.

2 komentara:

  1. U Hrvata treba uvesti istu stvar samo da se skraćuje radni vijek tj. za svaku pročitanu knjigu dobije se dva dana radnog staža. Za 12 pročitanih knjiga, ideš cca. mjesec i po ranije u penziju! Pa tko ne bi čitao?! Kladim se da bi Hrvati navalili na čitanje tako žustro da bi nestalo knjiga u Gradskoj. Evo, npr. ja znam da bih ja čitao 10 knjiga mjesečno! To ti je, brate, godinu i po ranije u penziju! Šta ti je motivacija, a?

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. A Krivac bi radio do stote. i doživio stotu! :-)

      Izbriši