petak, 8. ožujka 2013.

Recenzija: Lazar Džamić, "Cvjećarnica u Kući cveća"

Odlično, odlično, odlično!


Lazare Džamiću, hvala tvojoj tati i mami što su te... Uglavnom. Uživao sam čitajući knjigu. A pol vremena sam se JEŽIO.

Kao prvo, pisana je duhovito, naučno-popularno, ali ne podilazi publici - koristi terminologiju teorije umjetnosti i sociologije nepretenciozno, pametno, i u dobroj mjeri. Knjiga je iskrena.

I što je najbitnije, otkriva niz sitnih mudrosti koje su nam cijelo vrijeme stajale pred očima - jedan istinski inovativan rakurs mentaliteta balkanskog poluotoka, kaleidoskop smijeha i gorčine, pogonsko gorivo ljudi općenito.

Paralelizam sa Alanom Fordom nije nimalo nategnut - tamo gdje i je, autor to otvoreno priznaje. Istinsko uživanje je analiza tradicionalnog pristupa farse, parodije i nadrealnog - od grčkog antičkog teatra i njihovih suvremenika preko talijanske pučke derivacije poznate kao Commedia del' Arte - koja je bila osnovni uzor talijanskom strip crtaču za ideju Alana Forda.

Dodiruje se i epohe u kojoj je cijela priča nastala - hladnoratovska špijunaža, kritika društvenih i socijalnih uređenja velikih blokova, prodor anti-junaka na stripovsku i filmsku scenu epohe, od Inspektora Kluzoa kao anti-bondovskog junaka, preko fellinijevskog izrazito talijanskog neorealizma, preko gega skupine u seriji "'Alo 'alo" do (zar ste sumnjali) kultnog filma "Maratonci trče počasni krug".


Autor je značajno klimnuo glavom i prema apeninskom poluotoku i sličnostima njegova mentaliteta balkanskom - znate na šta mislim, a ako ne, pogledajte na YouTube-u video "EU vs. Italy", bit će vam jasno.

Poglavlje je posvećeno i jeziku i čovjeku koje neusporedivo više napravio za prijateljstvo među južnoslavenskim narodima nego bilo koji političar u zadnjih 40 godina - to je Nenad Brixy, prevoditelj stripa. Percepcija kako jedan određeni jezik, dijalekt ili naglasak zvuči u drugom uhu (recimo arhaični hrvatski srpskom slušatelju/čitatelju) je hvale vrijedna opservacija i dodatni naboj apsurdnom humoru stripa koji je jedan prosječni Jugoslaven upijao kroz vlastite leće.

Za kraj, spomenut ću grafičko uređenje knjige - prepuna je slika iz stripa, tip slova za poglavlja i istaknute dijelove teksta je stripovski, pretjeran, a sve to na taj način da knjiga ipak ne djeluje kao kičeraj. Dobar posao.



Cijena? Prava sitnica!

3 komentara:

  1. Super! Pogledao sam video Italy vs. EU i to je to. Mora da ima neke veze Meditaran s tim. :-)

    Knjigu si lijepo nahvalio. Imaš primjerak?

    OdgovoriIzbriši
  2. Hvala, hvala, hvala. Lazar

    OdgovoriIzbriši
  3. Evo, Lazare, još jedna recnezija: http://www.ezadar.hr/clanak/svi-smo-mi-grupa-tnt

    OdgovoriIzbriši