utorak, 24. srpnja 2012.

"Spotovi" mladih riječkih pisaca i pjesnika

Osnovna ideja ovog projekta jest otprilike ova:

- na književne večeri nitko ne dolazi
- književne časopise (bilo u tiskanom ili elektronskom obliku) nitko ne čita

Kako da onda mladi i neafirmirani riječki autori svoje literarne radove prezentiraju publici?

'ajmo pokušati pomoću video snimki.

Za sad su napravljena tri video rada, prikazana na Kastav film festivalu, dostupna putem servisa Vimeo, a od danas i putem popularnijeg youtube servisa.

Matematika: na književne večeri u Rijeci dođe do trideset ljudi, ako snimku pogleda tristo, onda je to deset puta bolje za promociju autora od književne večeri.

Tri snimke su danas podignute na youtube, tako da još nemaju nikakvu gledanost. Ako ste u prilici, slobodno ih prostituirajte putem svojih društvenih mreža.

"Planet brod" - sf pričica Irene Hartmann: http://www.youtube.com/watch?v=ohgi7oY1fEw
"Dijamant" - pjesma Aleksandre Milanović: www.youtube.com/watch?v=pn4mQrslymI
i "Čekaonica"- priča Emme Marangoni: http://www.youtube.com/watch?v=qezVUj3j12A

plan mi je napraviti još tri i onda vidjeti ima li smisla dalje razvijati takav način predstavljanja književnog teksta publici.

2 komentara:

  1. Slažem se s rezoniranjem i mišljenja sam da ovakav način predstvljanja pisaca tj. njihovih djela ima jako smisla, ali da bi bio uspješan, "proizvod" mora zadovoljiti minimalno dva uvjeta. Prvi je da je priča/pjesma dobra, a drugi je da je snimka dobra. Vjerojatno se s ljudima vičnim snimanju i pisanju, može napraviti prava poslastica za slušanje i gledanje.

    OdgovoriIzbriši
  2. Vjerojatno, da. Međutim, to i nije poanta. Poanta je kanal koji bi zamijenio, primjerice, književne večeri u promociji djela. Ne da se stvara film koji će sam po sebi nužno biti vrijedno umjetničko djelo, jer je onda to nešto drugo - nije više samo alat za promociju. Naravno, nema ništa loše u tome da se napravi super video s holivudskom kvalitetom od pet minuta, ali to onda ne ide u komparaciju s književnom večeri, jer iziskuje višestruko veći trud i višestruko veća sredstva. To mora biti alat koji je svojim tehničkim propozicijama dostupan onima koji ga žele koristiti. Ako je to nešto za što moraš unajmiti profi ekipu koju ćeš platiti dvadeset tisuća kuna, onda smo profulali poantu.

    OdgovoriIzbriši