ponedjeljak, 22. listopada 2012.

Prodaja knjiga pala za 50%

U odnosu na prošlu godinu. Poezija se proda u 10 primjeraka, romani u 300 do 600 (mislim da je pretjerano), a bestseller je lako dostići s 1000 prodanih primjeraka.

6 milijuna kuna za potporu knjizi
10 milijuna kuna za otkup knjiga
+ potpore piscima
+ potpore izdavanjima časopisa

U 2011. je minimalno 25 milijuna kuna "uloženo" u knjigu od Ministarstva kulture.

S obzirom na komentare Čegeca i Maleša te sveopću buku prijedloga i rješenja koja već 20 godina ne daje nikakve rezultate - mislim da bi trebalo sve te potpore ukinuti da se malo situacija slegne i raščisti jer je tolika buka nastala da više nitko ne može jasno vidjeti gdje je problem i kako ga riješiti.

Evo originalnog teksta: http://www.jutarnji.hr/prodaja-knjiga-u-godinu-dana-pala-je-50--/1061412/

I pitanje za kraj: Zašto porezni obveznici sufinanciraju privatni biznis hrvatskih nakladnika?

Broj komentara: 10:

  1. Nemam vremena sad čitati, ali pitanje koje postavljaš da se ovako riješiti .... Izdavači, s obzirom da su poduzetnici, neka se preusmjere na poticaje koje traže svi obrtnici i poduzetnici, a autori o kojima taj posao ovisi, neka se grupiraju po ministarstvo kulture. Masa izdavača bi mogla aplicirati na ministarstvo poljoprivrede, i ovako izdaju samo kuharice i knjige o gljivama. :-)

    OdgovoriIzbriši
  2. Ako se knjiga poezije proda u 10 primjeraka, ja sam siguran da ću...čekaj da nabrojim frendove...nadmašiti prosjek prodaje za 50 posto. Ne, zaboravio sam frendicu! 60 posto.

    Sad odoh pročitat članak.

    OdgovoriIzbriši
  3. Očigledno je da upumpavanje novca u nakladništvo ne rješava problem jer situacija ne ide na bolje, a ne ide na bolje zato što nije problem u novcima nego je problem u tome što ljudi nisu zainteresirani za čitanje knjiga. Svi ovi prijedlozi koje imamo, debatiraju o novcu: hoćemo li ga i koliko dati izdavačima ili bolje da ga damo piscima ili možda knjižarima ili prevoditeljima. Zato je dobro maknuti novac jer on zamagljuje pravi problem. No, tome sve skupa i služi, zar ne? Da se ne dira pravi problem nego da riješimo svoje sitne interese na račun države tj. poreznih obveznika.

    OdgovoriIzbriši
  4. a čemu država služi nego da služi nama poreznim obveznicima?

    OdgovoriIzbriši
  5. Ne mogu vjerovat da je prodaja pala za 50%! I ne znam što da mislim. Jer ako prodaja padne za 100%, to će biti duplo veći pad od ovog od 50%. A ako se pad prodaje nastavi i nakon 100% pa prodaja padne za, recimo, 300% to je već osjetno katastrofični scenarij. A ako se trend pada prodaje ni nakon toga ne zaustavi pa krene prema padu prodaje za 1000% to je već blisko smaku svijeta. Jer s ovim trendom pada prodaje past će i svi drugi trendovi. A kako će onda nakladnici ostat u trendu?

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. istina, leki! jer ako se svake godine dogodi pad od 50 do 100 posto i za nekoliko godina dosegne 1000 posto pa onda još 50 posto od toga pa onda još jednom, to znači da ćemo za nekoliko godina morati početi vračati natrag knjige nakladnicima! al eto ti novi problem onda! većina tih knjiga je pošarana posvetama, ex librisima i sličnim oštetinama pa nam ih neće htjet uzet natrag. pa ćemo morat po zatvorima sjedit. grozan scenarij! spasite knjigu jer tako spašavate nas od zatvora za nekoliko godina. mislite unaprijed!!!!

      Izbriši
    2. ili ako je netko, nedajbože, izgubio knjigu pa je ne može vratit ni išaranu posvetom, taj bi onda morao na giljotinu, definitivno. Jer šta ti uopće treba i vrijedi život ako knjigu nemaš za vratit nakladniku?! Ustvari, knjigu treba spasit danas da se spase goli životi sutra!

      Izbriši
  6. Tako jeeeee! Spasimo stabla! SVE U ELEKTRONIKU!!!

    OdgovoriIzbriši