ponedjeljak, 31. prosinca 2012.

iPhone i iPad borbeni komplet za pisce i pjesnike


Ne znam koliko ste se uspjeli sprijateljiti s ajfonima i ajpadima, no ako ih koristite kao uređaje koji nude nešto više onda evo par naputaka o njihovoj iskoristivosti vezanih uz pisanje. Iako se s jedne strane ne odvajam od iPhonea dok se s druge nisam do kraja srodio s iPadom; mogućnosti koje ova dva uređaja nude kao alati za pisanje, izvrsne su.

Prvo, tražimo aplikaciju koja će osigurati lako i ugodno pisanje. To u prvom redu uključuje intuitivno sučelje sa što više mogućnosti za editiranje. Dodatne opcije pohrane su benefit. Treba reći da su svi dokumenti kreirani s testiranim aplikacijama čitljive u MS Wordu te da se Dropbox nametnuo kao vodeći servis za pohranu tako da ćete si olakšati život ako si kreirate profil. O tome sam već pisao pa bacite oko.  

Neke od aplikacija su jednostavne i nude mogućnosti ne veće od onoga što ste vidjeli u Notepadu na Windowsima, dok neke pak pružaju toliko opcija da se čovjek pita da li je moguće da ljudi koji pišu toliko detaljno razrađuju planove, likove, dijaloge... šprance u takvim aplikacijama čine se dostatnim za rad čak i Tarantinu, a govoreći o tome, ima aplikacija za koje je teško razvrstati služe li scenaristima ili piscima. U svakom slučaju, aplikacija sa što više mogućnosti olakšat će vam posao jer za ove jednostavne stvari imate i Notes.

Također ovo je tek vodič za prve korake, gledajte na njega kao na smjernicu s kojom ćete u budućnosti sami odabrati koja vam aplikacija najbolje leži.

A Novel Idea  nudi jednostavno sučelje sa pametno složenim detaljnim opisima scena, likova, lokacija, ideja, citata i ima opciju koja će se većini svidjeti.... besplatan je. No kako se ne želim obraćati onima koji imaju par tisuća kn za stroj, a ne želi dati 5 kn za aplikaciju, odmah iduća preporuka je malo čudo koje su za tu cijenu prigrlili piscem diljem svijeta - iA Writer. Osim što nadograđuje tipkovnicu tipkama koje često koristite (zarez, točka, dvotočka, navodnici, zagrade...), sve napisano možete jednim klikom poslati emailom kao attachment ili dići na Dropbox. Nije čudo što ga drže najboljim alatom za pisce i pjesnike. Werdsmith je nešto između prve dvije, zgodna stvar je mogućnost kreiranja profila i dijeljenje svog rada na principu bloga s ostalim korisnicima.


OK, kad ste se dovoljno raspisali, direktno sa svog uređaja možete potražiti izdavača ili agenta preko aplikacije Writer's App. Odaberite žanr kojemu pripada vaše djelo i otkrijte popis potencijalnih interesenata vašeg rada. Uz to, aplikacija nudi pomoć u objavi e-booka, javite im se na email scott@golgothapresscom.  

Za kraj, najkorisnija aplikacija koju sam ikad skinuo zove se Dragon DictationKoliko je dobra? Pa toliko da bih je platio 100 dolara da nije nekim čudom besplatna. Toliko da bi se zbog nje isplatilo kupiti iPhone. OK da ne pretjerujem, isprobajte je sami. Jednim klikom izdiktirajte tekst koji će procesor za prepoznavanje glasa pretvoriti u tekst koji možete editirati, poslati kao SMS, email, dići na Twitter ili kao FB status. Nije samo korisna za slanje poruka tijekom npr. vožnje, već i kao diktafon za iznenadno tuširanje idejama.


Za kraj #2, kad ne pišete, možda čitate? Wattpad je free aplikacija s preko 10 milijuna besplatnih naslova iz svih žanrova a u zvijezde su ga skovali Washington Post i Guardian. 


2 komentara: