ponedjeljak, 29. travnja 2013.

Besplatna zbirka pjesama na platformi "ObjaviKnjigu" / Vodič kroz nutarnje gradove za commutere

Platforma "ObjaviKnjigu", koju je nedavno pokrenula mala izdavačka kuća "Studio TiM", djeluje s ciljem objave elektronskih naslova, besplatnih za krajnjeg korisnika, uz eventualno objavu fizičke knjige u održivom broju primjeraka. Ovom se platformom za objavu svoje zbirke poezije poslužio i autor koji djeluje pod pseudonimom "skarlet_p" te je tako nedavno na svijet došla i njegova knjiga "Vodič kroz nutarnje gradove za commutere". Više o svojoj poeziji i suradnji s izdavačkom kućom "Studio TiM" napisao nam je sam autor: "Ova knjiga predstavlja moj autorski debut, doživljavam je kao neku vrstu inicijalnog stejtmenta.

'Vodič kroz nutarnje gradove za commutere' zasigurno nije komercijalna (koja zbirka poezije danas to uopće jest?) ili srednjestrujaška knjiga, ona bi, glazbenim rječnikom, mogla biti uspoređena s nekim alt.country albumom prvijencem izdanim npr. za Bella Union etiketu - dakle, nadam se da će stići do svojih, zasigurno ne odveć brojnih, čitatelja koji će sa osmjehom dočekati vijest o nekom budućem izdanju.

Autorski sam se odmah prepoznao u projektu Milana Zagorca 'ObjaviKnjigu', te mislim da smo u jednoj fantastičnoj suradnji uspjeli, na prilično zadovoljavajući način, od knjige koja bi bila osuđena na 'polugerilski' način postojanja ili možda na razna nesvrsishodna kompromisna rješenja s kojima se susreću no-name autori (i ne samo oni), stići do tzv. hibridnog izdanja (e-izdanje + tiskana knjiga) koje sasvim pristojno izgleda (i budući da korice nisu plastificirane, moram reći, jako dobro miriši), te pritom pokazali jedan od putova kako bi suvremeno izdavaštvo, kao i e-izdavaštvo o kojem se toliko priča posljednjih godina, moglo izgledati. 

Moram priznati da je kombinacija slobode i iskustva koju sam zatekao kod osoba koje urednički vode platformu ObjaviKnjigu bila presudna da ova poezija idejno i sadržajno prodiše kao knjiga svojim punim, specifičnim plućima, dok je za grafički izgled knjige, na koji sam posebno ponosan, zaslužan Mauricio Ferlin.

Stihovi na stranicama ove knjige, iako sam doista uživao u čistoj ljepoti njihova stvaranja i kolažiranja u koherentnu cjelinu, ipak, moram priznati, ne predstavljaju definitivnu poetsku formu koju bih želio doseći, te iako sam njome prilično zadovoljan, na ovu zbirku poezije gledam više kao na nužno početno otčepljivanje slavine, pa ovdje prilažem na uvid i mali "demo" nekih budućih smjerova kojima bi se moje pisanje moglo kretati."

O pjesničkoj zbirci "Vodič kroz nutarnje gradove za commutere" (koju možete naći ovdje), ali i o platformi ObjaviKnjigu, razgovarali smo s izdavačem Milanom Zagorcem:



Nema komentara:

Objavi komentar