utorak, 30. listopada 2012.

Što mi je otkrio Goodreads

Mislim, znao sam ja i prije da je to nekako tako, ali nisam bio svijestan KOLIKO je to tako. Rekla mi je Milena Benini da u svijetu književnosti na ljubiće otpada više nego na sve drugo zajedno. I gledam sad, stvarno. Klikćem nasumično na ljude na goodreadsu i ako je u pitanju žensko (a više ih je nego muških), čini mi se da vidim 90% romantičnih naslova. Ok, šokiran sam količinom pa mi se vjerojatno čini da ih je još više nego što stvarno jest, ali u svakom slučaju je to jedna ogromna, ogromna masa. Ali na to sam bio upozoren pa mi nije bilo iznenađenje. Iznenadilo me ovo: http://www.goodreads.com/author/show/4253534.Valentina_Heart Valentina Heart, autorica iz Hrvatske. Rođena 1984. Mlada cura. Nikad u životu nisam čuo za nju, na googlu na brzinu nisam našao nikakav tekst o njoj iz hrvatskih medija. Žena piše ljubiće, po ono opisa što sam vidio na koricama, rekao bih da je to nešto što bih (s puno predrasuda, naravno) bio sklon nazvati najgorom ljigom. Doduše, to su i neki paranormalni gej bdsm ljubavni zapleti pa je to malko intrigantnije, ali ovako s korica djeluje dosta sumrakasto. Knjige nismo baš susretali po našim knjižarama, što nije čudno, jer ako sam dobro shvatio žena objavljuje isključivo elektronski i na engleskom (čujem Kapidžića kako viče "jesam vam rekao!", ali nisi nam rekao da trebamo pisati gej ljubiće). Njene knjige na goodreadsu imaju po 400, 200, 100 (pa na manje) ratinga. Ukupno 1509. Za usporedbu, Daša Drndić ima ukupno 62 ratinga, za sve knjige skupa. Miro Gavran ima 468. Jergović je jak s 1207, ali ipak ne dostiže Valentinu Heart. Idućeg sam upisao nobelovca Andrića, ajde fala ti Švedska akademijo on ima 4943 ratinga pa je ipak jači. Mislili ste da je Vedrana Rudan komercijala? 162 rejtinga, deset puta manje od Valentine. Ante Tomić 610. IBM (Ivana Brlić Mažuranić) 847. Evo, možete se bavit hobijem, otkrijmo na goodreadsu domaće pisce koji su čitaniji od Valentine Heart. To je, dakle to. Nisam siguran što o svemu tome mislim.

Broj komentara: 18:

  1. Bez obzira na sve, ovi brojevi ipak nešto znače. Pitanje je samo kako ćemo ih interpretirati. Ja sam sklon interpretaciji da se treba okušati u elektronskim izdanjima i to čim prije. Hvala, Kruška, na ovim podacima.

    OdgovoriIzbriši
  2. Ja sam mislio da ćeš predložit da se okušamo u pisanju bdsm gay paranormal romansi, al dobro.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Ti si se već u tom žanru okušao pa nema potrebe da te nagovaram. I to dvaput! :-)

      Izbriši
    2. Ne broji se, nisu bili prisutni potrebni elementi.

      1) likovi moraju biti prelijepi, predivni, nemoguće osjećajni i beskrajno zaljubljeni

      2) mora imati scene seksa, detaljne ali i s puno emocija i ljubavi

      3) vidi jedan

      Izbriši
  3. U! Krleža ima 1668 ratinga, jači je od Valentine Heart! Ne za puno, ali ipak!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Našao sam na Tookbook-u tvoju knjigu Zaljubljeni duhovi. Košta 14$. Nisi jeftin, a nemaš ni naslovnice. Što se ne hvališ da si se digitalizirao? Ili ti je netko ukrao knjigu pa objavio, a da ni ne znaš?

      Izbriši
    2. Prvi put čujem, a i upravo sam otišao tamo i meni ništa ne izbacuje kad upišem u tražilicu?

      Izbriši
    3. ah, evo, našao. Gledam dal da je kupim pa stavim na torrent.

      Izbriši
    4. :-))) ako su ti je ukrali, onda bi to bilo najbolje.

      Izbriši
  4. @Zoran

    Ma, ne znam baš čemu misliti. Jergović i Daša vs Valentina Heart, ne znam baš koliko preklapanja u čitateljskoj publici može biti, stoga čemu uopće uspoređivati rejtinge. Da je autorica (usput, pada mi na pamet da je sasvim moguće da se radi o muškarcu a ne ženi pod tim pseudonimom :D) prevođena ili objavljuje nešto izvorno kod nas, još bi usporedbe rejtinga i imale smisla - da su od čisto hrvatske publike (ne znam koliko su Daša i Jergović čitani vani, obrni okreni VH ima veću publiku od njih).

    A i ono, da na engleskom postoji šira publika za žanrovske stvari generalno je ionako van rasprave a VH je to očito prepoznala (kao i e-publishing a bome i koji žanr joj se isplati :D) i bacila se u te vode. Sad, o kvaliteti ne mogu govoriti (mada na prvu loptu dijelim donekle tvoje predrasude :D) ali kvantitet govori da se i njoj i izadavaču isplati posao.

    A možda se radi o Viktoriji Faust? :D

    OdgovoriIzbriši
  5. Isto sam sklon misliti da je rijec o aliasu.

    OdgovoriIzbriši
  6. Viktorija Faust joj je navedena kao jedna od uzora.

    OdgovoriIzbriši

  7. To nije Viktorija Faust; da je, knjige bi joj već bile prevedene.
    http://www.writers.net/writers/22879


    Postavlja se pitanje koliko je Goodreads objektivno oruđe za nekakvu usporedbu; na drugim "knjižarskim" socijalnim mrežama (Shelfari, aNobii, Library Thing) "Valentina" ili nije prisutna ili vrlo slabo.

    Daljnje usporedbe, kao što kaže Igor, nisu izvedive; ovo je sindrom "Sutjeske" i "Bitke na Neretvi" na kineskim ekranima.







    OdgovoriIzbriši
  8. Nije teško postmodernim alatom dekonstruirati bilo što, ali čemu ta dekonstrukcija služi? Da bi jasnije viidjeli ili da bi nešto sakrili? Morise, što si htio otkriti ili sakriti svojim komentarom?

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Možda je želio reći da se šrot publika ne računa? :)

      Izbriši
    2. ne znam što je on htio otkriti ili sakriti, ali ja ću ti otkriti, slažući se sa morisom, da je goodreads rejting, kao i bilo koji drugi socijalnomrežni rejting, uostalom kao i većina internetskih mjerenja i općenito komunikacija, apsolutni fejk. to ti je kao ono kad se kaže - pa svjetsko nogometno prvenstvo ili ligu prvaka svi gledaju. ne, ne gledaju. ne gleda čak ni većina gledateljstva. to je sve fejk, brothers, a uspjeh valentine heart (bože isuse pseudonima za povračat!!!) je potpuno nebitan u odnosu na druge 'ozbiljne' pisce.

      to što je rekao igorr (ko god to bio) gore da preklapanja tih publika nema pa da je uspoređivanje rejtinga nepotrebno - apsolutno stoji. a i s druge strane, to što ljudi više vole ljubiće, porniće i vampire od povijesti austrougarske i holokausta je ne samo univerzalno već i potpuno razumljivo. umjetnost je za umjetnike. dajte ljudima da čitaju šta hoće.

      Izbriši
  9. Pozdrav. Nudimo zajmove pod jasnim i razumljivim uvjetima uz kamatu od 3%. Od 10.000,00 USD do 450.000.000,00 USD, samo u eurima i funtama. nudimo poslovne zajmove, osobne zajmove, studentske zajmove, zajmove za automobile i zajmove za plaćanje računa, kontaktirajte nas sada putem e-pošte: mrdavidsonalbert@protonmail.com

    OdgovoriIzbriši