nedjelja, 2. prosinca 2012.

Agresija pa još pasivna? Ma daj...

Načuo sam negdje bio u nekoliko navrata za izraz "pasivno-agresivno ponašanje" i kako mi odmah od prve nije sjeo, hoće reći: nisam ga razumio, tako sam samo kimnuo glavom i rekao: "A-ha." Mislim si ja: "Ma kakvo pasivno-agresivno ponašanje, bog te!? Kako to agresija može biti pasivna? Ma daj..." I onda sam, ne znam čime točno izazvan, jednog dana zajaho tastaturu i otisnio se valovima informacija internetskijem. A kad tamo, imaš ti šta i vidjeti! Sve puno tog passive-aggresive behavior-a. U, majke ti! Začito se ja, znaš? Povuklo me. A šta ću kad sam taki...

Pa kažu:

"Pasivno-agresivno ponašanje je oblik prikrivenog zlostavljanja. Za razliku od uobičajenih načina zlostavljanja u obliku fizičke ili verbalne agresije, prikriveno zlostavljanje je suptilno i skriveno ponašanjima koja mogu izgledati sasvim normalno, a ponekad se čak predstavljati i kao iskazivanje ljubavi i brige."

Kako to izgleda?

Uobičajena pasivno-agresivna ponašanja su:

dvosmislenost  - osoba kaže jedno, a drugo (ne)napravi (znam, znam, ali nisam stigao, ću drugi tjedan sigurno)
zaboravnost - izbjegavanje odgovornosti "zaboravljanjem" obveza (e, sori frende, zaboravio sam, nije namjerno)
okrivljavanje - uvijek je netko ili nešto drugo krivo za njihove propuste (promet, susjedi, sustav...)
opstrukcionizam - kočenje u svemu što želite zajedno napraviti
pravljenje žrtvom - prema njima se drugi nepravedno odnose (npr. ako se raspizdite na nekoga tko stalno kasni, onda se on/ona uvrijedi jer nije ona kriva kada joj se stalno nešto desi pa zakasni)
odugovlačenje - pasivno-agresivne osobe vjeruju da rokovi ne vrijede za njih i sukladno tome neće ih ispoštovati i odlagat će to što trebaju napraviti u nedogled

(Ima još, puno detaljnije i pametnije objašnjeno, ali to ćete sami čitati ovdje i ovdje.)

"A...", reko ja, "Pa šta odma ne kažeš, bog te?" Tako znači! To znači to pasivno-agresivno ponašanje! A ja sam mislio tko zna šta mi je. Da nisam negdje nešto krivo srastao? Il' će bit šta gore? A ja, osim što se i sam pasivno-agresivno ponašam, još imam i kratak fitilj na pasivno-agresivno ponašanje... Pa sam agresivan, pa vičem na ljude, pa ih aktivno zlostavljam dok oni mene pasivno i tako ukrug, a sve iz istog razloga:

Ne znam(o) izraziti ljutnju na prikladan način.

Za one koji misle da je ljutnja sama po sebi nešto negativno preporučujem ovaj link.

A oni koji se pitaju: "Kako ljutnju izraziti na prikladan način?", molim neka za inspiraciju klikaju ovdje.

Ja recimo znam da je dobro se razljutiti kada se prepadnem. Ali to se nikada ne dogodi.

:-)


Broj komentara: 5: