ponedjeljak, 3. prosinca 2012.

kao neki apdejt u smislu što ima s mojim pisanjem i to

Ma zapravo mi je Žmirić rekao da što tekstove koje pišem po blogu na Goodreadsu ne stavljam ovdje. Obzirom da je on Gandalf, valja pretpostaviti da mudro zbori :-)

U to ime, evo tih par tekstova što sam ih do sad objavio na Goodreadsu. Preskačem spiku o objavi "Zaljubljenih duhova" u elektronskom formatu, jer smo o tome već pričali ovdje, kao i onaj neki dio teksta di zovem ljude da posjete ovaj blog... jer, je li, ako to čitaju ovdje znači da su već došli.

November 14, 2012

NJUZ FLEŠ

Trebao bih, kao, tu i tamo napisati nešto na ovaj blog pa onda 'ajmo probati u formi kratkih vijesti:

 - Krešimir Pintarić potvrdio mi je da će moja zbirka priča Najbolji na svijetu biti objavljena u elektronskom obliku na stranici http://www.elektronickeknjige.com/ To će biti moja druga knjiga koja je online, a prva koja će biti dostupna za džabe. Točan datum nisam pitao, ali valjda ubrzo.

 - Milan Zagorac najavio je da će Istromancer, Zbirka priča o Davoru Šišoviću (u kojoj se nalazi i jedno moje djelo) također uskoro biti objavljena na netu, također za džaba, također ne znamo točno kad.


November 18, 2012

Otišlo sve džaba

U hrpi nekih svojih poslova, potpuno sam izgubio iz vida činjenicu da je u tijeku Interliber (iako mi je jučer netko čak i javio da je tamo kupio Zaljubljeni duhovi ) Ali nisam razmišljao o tome. Možda zato što VBZ-u nije palo na pamet da bi mogli organizirati predstavljanje te knjige negdje izvan Rijeke pa sam se podsvjesno trudio potisnuti činjenicu da je sajam.

Uglavnom, nazvala me Andrina Pušić s mobitela čiji je vlasnik Darko Macan, koji na Interliberu drži štand izdavačke kuće "Mentor". I Andrina (koja s njim radi na tom štandu) zove da bi javila kako su im knjige Kamovo novo ruho i Kamov se vraća kući totalni hit.
Ono, otišle su im sve.
Naime, dijelili su ih za džabe.
Istina, ja sam honorar za uređivanje jedne i pisanje druge dobio i s te strane može izdavač radit s njima što hoće.
Istina, sto puta sam rekao "samo da mi društvo priskrbi neku za život dostatnu materijalnu kompenzaciju i spreman sam sva svoja dijela dati svima besplatno".
Istina, dogovoreno je da će i Najbolji na svijetu uskoro biti dostupna besplatno preko neta. A i super je kad je besplatno, bar će je više ljudi dobiti, možda netko i pročita.

Al s druge strane, ima taj neki prvi impuls koji osjetim, dok još ne pokrenem procese racionalizacije i ostale obrambene mehanizme... pa zar nula? :-))

Taman prikladno uz Kamova.


November 23, 2012

"Istromancer" besplatno na internetu

Ima li što ljepše od zbirke priča, a u svakoj priči kao lik i lajtmotiv Davor Šišović? Ima, ta ista zbirka dostupna za džabe na internetu: http://nosf.net/images/2012/11/Istromancer.pdf
Autori priča u ovoj zbirci jesu razni rvacki (a i šire) pisci esefa, fentazija i srodnijeh žanrova, a svi skupa kad se zbroje dobili su brat bratu jedno dvajs nagrada "Sfera" i bar jedno pet nagrada "Artefakt". Knjiga je izvorno izdana na papiru, u ekskluzivnoj nakladi od šezdesetak primjeraka. To se, naravano, rasprodalo pa vam je ovo jedini način da dođete do vlastitog primjerka.

Inđoj.

(posebnu zahvalu zaslužio je Milan Zagorac koji je omogućio da se ova knjiga porodi)



November 27, 2012

Naivčina u svijetu e-formata

Danas sam si opet kreten. Zapravo sam kronično naivna osoba, u smislu da si volim tako stvoriti neko očekivanje (a bez temelja) i onda se poslije čudim kad se to uruši. Bez brige, nije ništa tragično. Uglavnom, ugovor za objavljivanje zbirke Najbolji na svijetu u elektronskom formatu na sajtu http://www.elektronickeknjige.com/ potpisan je prošli tjedan. I sad, naravno, ja sam već ljudima rekao: "evo, knjiga uskoro ide online, samo što nije, ugovor je potpisan." I danas pitam Pintarića, onako čisto usput, kad će otprilike ta knjiga? I očekujem odgovor između "sutra" i "za jedno mjesec dana". Mislim, tekst je gotov, ugovor je potpisan, ne treba čekati tiskara... to ide sad odmah, jel? Kaže Pintarić, oni dižu knjige online u tri paketa, moja je planirana za treći paket, to ide tamo negdje između 9. i 11. mjeseca.

Dakle, za malo manje od godinu dana.

Eto. Pa ti radi račune bez krčmara. Izdavač je poslovni subjekt, on ima svoje planove i strategije, i to što knjiga MOŽE odmah onilne, ne znači da će to tako i ići.

Čak ni u svijetu besplatnih elektroničkih knjiga.

Broj komentara: 5:

  1. A ja mislio ti se samo skitaš i snimaš. Jako dobro, redove Krušvar! Nastavi.

    OdgovoriIzbriši
  2. Ček, ček malo. Zašto knjiga ide on line mukte? Koji je problem uz link staviti proizvoljnu donaciju?

    OdgovoriIzbriši
  3. Pa, sajt http://www.elektronickeknjige.com/ kolko ja znam radi na principu mukte knjiga. Odnosno, sve knjige koje sam tamo pokušao čitati bile su potpuno besplatne. E, ali, izdavač aplicira kod ministarstva (i možda drugdje, ne znam) te od dobivenog novca isplaćuje honorare autorima. Tako da bi, u teoriji, knjige trebale biti besplatne, a pisac (u nekoj mjeri) honoriran. Ili kao što narodna poslovica veli: ja sit, a koza cijela - reče vuk jedući čobana.

    OdgovoriIzbriši
  4. Mislim, neće to bit neke velike pare. Moja očekivanja su da ili neće uspjet skupit ništa pa će to stvarno bit za džabe, ili će nagrebat toliko da će meni ispast nekih tisućinjak kuna.

    Ali ono, nekako... to mi je bila prva knjiga, znaš. Kad je trebala izać, mislim da sam u nekom trenutku čak rekao Macanu ("Mentor" je izdavač papirnatog izdanja) da mi ne treba honorar, da je meni bitno da si imam objavljenu knjigu. Znaš, početničke spike :-) On mi je tad rekao da oni plaćaju svoje autore jer da je to pošteno i dobio sam par tisuća.

    Tako da, već sam jednom dobio za tu knjigu više novaca nego što sam morao pa mi onda nekako sad i nije jako bitno hoću li dobiti i drugi put :-)

    OdgovoriIzbriši