nedjelja, 16. prosinca 2012.

Prijava na natječaj - pobjeda!

Jučer je upravo završio natječaj Ministarstva kulture za potporu izdavanja knjiga u 2013. godini i uspio sam! Uspio sam prijaviti prijevod Noći uz Rijeku na natječaj! Nije bilo lako. Morao sam svašta napraviti, a najviše zapravo smisliti kako ću realizirati to što sam zamislio pa onda još to i napisati. Možda postoje nekakvi ljudi kojima to pisanje prijava na natječaje ide s lijevom nogom dok nešto usput ozbiljno rade, ali ja nisam jedan od njih. To je uvijek borba i patnja. Kako prvo uobličiti u misli nejasnu ideju što želim raditi, ali koja uvijek nekako izgleda jasna dok ne počnem pisati/govoriti o njoj, prava je muka. A di je još od toga posložiti po rečenicama pa izraditi plan aktivnosti, pa proračun pa čuda božja, majko mila i blažena djevice Marijo bros, amen? Isusati! No, uspjelo se.
Svrstao sam se u natječaju pod kategoriju: "Prijevod djela koja predstavljaju opća kulturna dostignuća". To da je moj roman "opće kulturno dostignuće" znaju svi koji su ga pročitali i tako ga razumjeli, a za sve vas ostale koji se time niste obdarili evo spot koji to apsolutno potvrđuje:


Dakle, svrstao sam se u tu kategoriju jer ne postoji niti jedna druga koja potiče prevođenje ubogih hrvatskih spisateljica i pisaca na strane jezike ne bi li ih, ajmetebožesačuvaj!, možda slučajno netko probao prodati nepoznatim ljudima za tolare i tunte, eure i brijune u e-formatu. To, jebiga, još nije stiglo u Hrvatsku. Naši nakladnici još pomalo sa skepsom promatraju tu novotvorinu koja se zove e-knjiga. Ovo knjiga im je jasno donekle, ali ovo "e" je dosta sumnjivo. Kužiš, e? U Kršćanskoj sadašnjosti izgleda kuže. Oš Bilbiju na iPhone-u? Evo. Oš na iPad-u? Evo. Zanimljivo je da je konzervativna Crkva manje nazadna u korištenju novih tehnologija od liberalnih modernih i postmodernih hrvatskih nakladnika. Pa ti sad živi u ovakvom svijetu!

A što se tiče prijave - ova dobija! Krv sam pustio prijavljujući se. Iz usta. Ližući kovertu, rasjekao sam usnu. Znači da je krvlju zapečaćena, a mi na Balkanu znamo što znači krvlju nešto zapečatiti. I ja zato znam da ova dobija! Mora! Osjećam to! Znam to!

Idem where no Croatian publisher has gone before! (Osim Kršćanske sadašnjosti.)

p.s. Nekoliko praktičnih informacija za one koji prijavljuju u zadnji čas. Glavna pošta na Korzu subotom radi do 14:00 sati. Scrpita za kopiranje i printanje prijava i dokumenata isto radi do 14 subotom. Ona genijalna fotokopirnica na prvom katu robne kuće Ri nije više tamo, nego se preselila na 4 kat. I dalje je genijalna. Daju vam čak i da koristite njihovu klamaricu. Besplatno. Pošta subotom u Rupi radi do 21:00, a ne do 24:00 kako sam mislio. I prije nego zapalite za Rupu, pošta na Željezničkoj stanici radi do 20:00.

Broj komentara: 5:

  1. Bravo. Trebao si promijeniti ime knjige u "Noć uz kršćansku sadašnjost u Rijeci" i prijaviti se Kršćanskoj sadašnjosti. Veće razumijevanje, iskustvo i doseg - Kršćanska sadašnjost, vaš bolji izbor!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Palo mi je to odmah na pamet, ali ne mogu. To je već Krušvar napravio s Izvršiteljima nauma Gospodnjeg. Ne smijem se ponavljati. Moram biti drugačiji od svih, poseban i originalan. Znaš, ići tamo gdje nitko nije prije bio. K'o Kršćanska sadašnjost. Kužiš?

      Izbriši
  2. Svaka čast. Evo i mene da malo blogam ili kako se već kaže :)samo se još baš i ne snalazim...

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Odlično, Robi! Neka je Kršćanska sadašnjost s tobom!

      Izbriši
  3. Sadašnjost je OK ma kakva bila. Prošlost usporava, budućnost ne znamo. Glasam za sadašnjost. +

    OdgovoriIzbriši