petak, 14. prosinca 2012.

ProzoRi, čitanje poezije i proze; dojmovi

S obzirom da smo Tea, Krivinjo i ja nastupali jučer u Makini, podijelit ću nekoliko dojmova - jer su vrlo pozitivni.

Za one koje nisu bili i ne znaju: Makina je klub u potpalublju onog prvog broda ukotvljenog najbliže Transadriji, Arca Fiumana. Klub nije malen, nego ugodno skučen, drvenina, toplina, pušački prostor. Definitivno planiram dovući guzicu tamo još koji put.

Po naputku našeg voditelja Krivca, nastupili smo u varijanti tako da svako pročita ponešto, pa malo prokomentiramo, pa čita drugi, pa komentari, pa ponovo cirkulacija.

Tea je čitala zapise iz Beograda i zbilja su dobili na težini ovako doživljeni na licu mjesta. O njenoj imaginaciji, lukavosti i poetskom uplivu u prozne tekstove je zaludno trošiti riječi; zaslužila je sva moguća priznanja i pompu koja će dobiti novim radovima kao što ih je dobila za prozni prvijenac.

Krivac je bio već "poslovično dosadno" odličan i duhovit. Sve više cijenim njegovu mogućnost da napiše odličan tekst pun jake životne simbolike i pritom bude i duhovit! Također je bio i izvrstan ceremonijal-majstor.

Ja sam bio u nekakvom modusu "u tužnoj ljubavnoj poeziji briljiram i curice pritom šarmiram" i mislim da je upalilo.

Općenito, nije bilo nešto previše ljudi ali je bila topla i friendly atmosfera. Izmamili smo aplauze, smijeh, dobar feedback.  Hvala svima koji su došli, između ostalog Petra Pokojnica Čargonja i naši molekularni prijatelji.

Voditelju kluba, Ćozi, ide i zahvala i pohvala. Razglas je bio odličan, Ćoske je poslije odnekud izvukao asortimančić ljekovitih rakiještina od medice preko drenovače do štajaznam kakve samoniklo-jestivo-biljevače. Nakon toga nas je DJ (zaboravih čovjeku ime, a bio je dobar) rešetao omnibusom post/post/punka i dark wavea; Jesus & MC i takve stvari. Imao sam neki osjećaj da sam se vratio skoro 20 (!) godina unazad, u Palach, kad sam čuo I Wanna Be Adored The Stone Rosesa.

 U neko doba večeri se dovukao i Liverić sa svojim novim look intelligente cvikerima. On isto pušta muziku u Makini (sorry Alene zaboravih da li je utorkom ili srijedom). Nešto starija darkerizacija sa synth-pop uplivom. "Aha, znači OMD, Cabaret Voltaire, takve stvari?", upitam. "Deutsch Amerikanische Freundschaft", elaborirao je ponosno.

Uglavnom, fina večer. E sad, stvar ili dvije koje se izravno tiču Pokojnih:

1.) Za stolom popričasmo kako se zaista, zaista, moramo ubrzo naći na piću i zdravo popričati o koječemu. Žeđamo za time.

2.) Klub Makina i voditelj mu su i više nego otvoreni za daljnje suradnje ovog, književnog tipa. Moram istaknuti kako je razglas odličan. Barske stolice, dva mikrofona sa stalcima, ni pretiho ni preglasno, bez onih basova u zvuku koji izgovorene riječi čine mumljavima.


Priznajem da sam bio malo skeptičan i malodušan prije nastupa. Ali svidjelo mi se, i volio bih da ovaj klub i kulturni program zažive.
 







Broj komentara: 9:

  1. sve što je čovjek gore rekao potvrđujem i podržavam. čak i ovo da sam ja odličan i duhovit! zašto da se lažemo i bivamo skromni kad stvarno jesam. no, ako niste bili propustili ste teinu besprijekornu poetiku u punom cvatu i savršen delivery, kao i morisovo poetsko progrokovlje koje i dalje ne prestaje iznenađivati prave pjesmoljupce. ako ste bili, hvala vam na tome. nadam se da ćemo uskoro u utrobi makine gledati i druge drage ljude kako ljuljaju brod.

    OdgovoriIzbriši
  2. Pa ja nisam ni znala da je to. Zašto niste javili da je to? Ili gdje ste javili? pa da znam gdje mi je promaklo... :-)
    I usput, čestitam na nastupu (iako ga nisam vidjela), jer Mateljanovo izvješće nedvojbeno kaže da je bilo dobro!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Bilo je na Facebooku, a Kapidžić je stavio najavu tu na blog. Ovo je bila, recimo to tako, testna večer. Bit će ih još. I bit će najavljene na vrijeme. ;)

      Izbriši
    2. Prosli tjedan sam ja bio dezuran na najavama. :-)

      Izbriši
    3. Uh, ispričavam se! Pričinio mi se Kapidžić :)

      Izbriši
  3. Da, baš ste bili dobri. Ono sa uređivanjem Vračara me osvojilo, čokoladni penis me osvoji svaki put hahahaha, a Morisova djevojka pored aparata za kavu..prekrasno!

    OdgovoriIzbriši
  4. Hvala ti puno, Morise! Hvala i Petri i Enveru. Kad nemaš očekivanja, stvari mogu ispasti odlične. To ne vrijedi za vas dvojicu, moja očekivanja od vas su velika, velika, a uvijek ispadne odlično, odlično. :)

    OdgovoriIzbriši