utorak, 8. siječnja 2013.

Smeće otišlo u svijet

Krivac, Mišo Novković i ja smo '98. izbljuvali tekst inspirirani Trainspottingom. Prvo smo ga zvali Junk, pa E.P. Junk i kao takvog smo ga poslali na natječja Drago Gervais za 2001. Tamo nas je pohvalilo, a mi (Mišo i ja - Krivac je zakasnio) na svečanom pohvaljivanju upoznali pisce. Prave. Ne nas. Dobili smo i simpatične plaketice/diplome te svatko po jednu Kamovljevu knjigu: Poezija, Proza, Drame & pisma ili su tako nekako bile naslovljene. Jedna Krivcu, jedna Miši i jedna meni. Bijasmo zadovoljni.

(E.P. je stajalo za extended play jerbo smo Krivac i ja rekli da pišemo ovo smeće od teksta samo da se fanovi smire dok ne objavimo pravi roman, a nakon što je Piknik svih pokosio.)

U ljeto 2005. odlučili smo kao prvu knjigu u ediciji Katapult objaviti Smeće da pokažemo koliko neafirmirane tekstove smo spremni objavljivati u sklopu istoimenog projekta. Postavili smo letvicu. Niže od ovog ne može! Comprende?
Uz knjigu je, trudom i angažmanom Krivca, objavljen i mini CD s 25 minuta materijala simulirajući originalnu glazbu za knjigu s čitanim ulomcima teksta koje je ljubazno pročitao Alen Liverić.

Kada danas slušam o.s.t. Smeće i uspoređujem s tekstom, čini mi se da je o.s.t bolji od romana. :-) Provjerite sami:


Održali smo tom prigodom jednu književnu večer u bircu Viva na Kantridi, najavili ediciju Katapult, vidjeli se s ljudima s kojima dugo nismo i to je bilo to. Nakon toga, Smeće se u papirnatoj formi kisalo u skladištu Katapulta, nakladnikovom skladištu, određenim knjižarama i ponekim knjižnicama bivajući slabo dostupno opskurno izdanje neke trojice nebitnika iz isto takvog grada na moru. Što možda i nije tako loše. Ipak se radi o smeću.

S pojavom e-knjiga, pojavila se i ideja da je to vrlo korisna stvar za objavljivanje i distribuciju pisane riječi globalno. U to sam, barem godinu dana, a vjerujem i duže, pokušavao uvjeriti sve oko sebe koji na bilo koji način imaju veze s knjigama, pisanjem i distribucijom pisanog sadržaja, ali bez nekog većeg uspjeha. Uz pomoć nekoliko ljudi, a najviše Majde (fala ti, Majdo, do neba - bog ti dava di vidla i ne vidla!) prešao sam s teorije na praksu jer ne kažu bezveze: "Zasuči ti rukave pa onda palamudi." Usput sam, kao bonus track, naučio da nema puno koristi u uvjeravanje drugih da bilo što naprave. To je baš, ono, totalno gubljenje vremena pa ako zateknete sebe u sličnoj raboti - uštedite si vrijeme.

Od tri romana koja sam do sada objavio, Smeće je bilo relativno jednostavno za pripremiti i objaviti u e-obliku. Jedan od razloga je i taj što je Smeće objavljeno pod Creative Commons licencom koja dozvoljava umnožavati, distribuirati i dijeliti sadržaj bez suglasnosti autora ili nakladnika pod uvjetom da se sadržaj ne mijenja, da se navede autore i da se na sadržaju ne zarađuje. U skladu s tim uvjetima, Smeće je dostupno za skidanje i čitanje besplatno.

Sama priprema teksta je vrlo jednostavna, ako ne želite izvoditi nekakve bijesne gliste. Word dokument se očisti od svih stilova (kopi-pjest u Notepad pa natrag u novi W-dokument) i takav digne na Smashwords. Prije toga se trebate registrirati. Na Smashwords-u je potrebno ispuniti meta podatke o knjizi te učitati naslovnicu i to je - to. ISBN možete dodati svoj (ako ga imate, ali ne može biti onaj tiskanog izdanja) ili možete označiti kućicu Yes i odmah dobiti Smashwords-ov ISBN. Sve for free. Tekst onda ide na provjeru, prvo automatsku, a onda i manualnu. Smashwords provjerava udovoljava li tekst tehničkim karakteristikama - u sadržaj se ne petljaju. Za provjeru kažu da im je potrebno dva tjedna, ali su Smeće provjerili za tjedan dana. Bez obzira udovoljava li tekst tehničkim karakteristikama, Meatgrinder (Smashwords-ov program za konvertiranje W-dokumenta u razne e-formate) će ga prožvakati i ispljunuti. Automatski vam se otvara vaša autorska stranica i stranica e-knjige na kojoj možete vi i vasceo svet preuzeti u sedam različitih e-formata vaše pisarije. To je okej jer onda možete vidjeti što ste napravili formatiranjem i što morate popraviti.

(Da ne bi imali tehničke probleme, proučite Smashwords-ov priručnik za pripremu teksta za objavljivanje u e-formatu. Nije ništa što već ne znate, ali ima zgodnih caka koje je dobro znati.)

Čim objavite e-knjigu na Smashwords-u, bivate uvršteni u Standard Catalog tj. vaša e-knjiga je dostupna za skidanje na stranicama Smashwords-a. Da bi bila distribuirana dalje, morate zadovoljiti tehničke kriterije i dobiti Premium Status tj. biti uvršteni u Premium Catalog.

Danas sam provjerio svoj dashboard i vidio da je Smeću odobren Premium status tj. da je uvršteno u Premium catalog, a što znači da će biti distribuirano na sve veće distribucijske platforme u svijetu poput: Apple-a, Barnes & Noble-a, Sony-a, Kobo-a itd.

I mogu vam reći da sam jako sretan zbog toga!

I drago mi je da imam vas da to s vama mogu podijeliti. :-)

Smashwords-u će za distribuciju na sve te platforme trebati 15ak dana pa ćemo onda vidjeti koliko će biti skidanja i kakve će rezultate polučiti objavljivanje Smeća u e-formatu globalno. S obzirom da za taj roman sada gotovo nitko ne zna i da je objavljen u 200 primjeraka i da za njega nisam, i neću nikada, dobiti ni kune - teško da ovo može podbaciti. Ali treba vidjeti. Treba teorije testirati u praksi. Samo to se računa. Teorije u praksi. :-)

Za kraj vam želim reći da mi je jako drago što je upravo Smeće prva knjiga koja je otišla u e-format iz ovog našeg grada na Smashwords, koja je dobila Premium status i koja je globalno distribuirana. Ukoliko iz Smeća izraste ono što je iz njega izraslo nakon što smo ga objavili kao prvu knjigu u ediciji Katapult, ja ću biti jako zadovoljan. Hrvatski ledolomac Smeće. Kul.

:-)

Broj komentara: 5:

  1. nebitnici. tako smo se trebali zvat. :)

    OdgovoriIzbriši
  2. Super kul. Hoće li Mišo ikada za sve to doznati? :-)

    OdgovoriIzbriši
  3. Hvala na obavijesti! Smeće nikad nije bilo loša knjiga, verzija koja je pohvaljena na 2 natječaja je bila loša (usput, knjigu smo predstavljali i u Opatiji i u Zagrebu). Možda sad "globalno tržište" :-) rekne koju riječ.

    OdgovoriIzbriši