petak, 25. siječnja 2013.

"Noć velikog čitanja" promijenila percepciju riječke književne scene

Jadikovke o tome kako Riječani ne dolaze na književna zbivanja, nakon nastupa skupine Ri Lit u prepunoj Filodrammatici nemaju više nikakvog smisla, a tobožnja nezainteresiranost publike više ne može služiti kao isprika organizatorima.

Između 150 i 200 posjetitelja natiskalo se unutar i ispred dvorane, kako bi prisustvovalo književnom spektaklu kakav se u Rijeci dugo nije vidio. Tea Tulić, Vlado Simcich Vava, Alen Kapidžić, Enver Krivac, Moris Mateljan, Bojan Mušćet, Milan Zagorac, Zoran Žmirić i Zoran Krušvar uspjeli su u svojoj namjeri reafirmacije riječkih beletrističkih vrijednosti.

Vlado Simcich Vava bio je glavna pokretačka snaga u organizaciji ovog projekta te ima puno pravo ponositi se, jer je "Noć velikog čitanja" zahvaljujući profesionalnosti pristupa privukla šest do sedam puta više publike nego što se može vidjeti na prosječnim književnim zbivanjima u Rijeci. Istina, u ovom slučaju nije se radilo o prosječnim književnicima, obzirom da su pisci okupljeni oko imena Ri Lit dobitnici čitavog niza nagrada i priznanja za svoje stvaralaštvo te predstavljaju "prvu ligu" riječke književnosti.

Publika je mogla čuti priče koje obrađuju širok raspon tema i motiva te spadaju u različite žanrove. Od intimnih obiteljskih drama, preko socijalnih tema iz hrvatske svakodnevice, do britkog humora, pisci iz Ri Lita predstavili su šaroliku paletu priča u kojoj je svatko mogao naći ponešto za sebe.



Još teksta i fotki na portalu MojaRijeka.hr

Broj komentara: 10:

  1. Damn, radilo se... Valjda ću vidjeti snimku od koga?

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Kažu da nas je sve snimilo i da ćemo dobiti snimke. Čim dobijem svoju, ima vasceo svet da sazna! Šta ću kad sam taki.

      Izbriši
    2. Baš me zanima tko je ulovio buket!!!

      Izbriši
  2. Bila sam na "čitanju", bilo je bolje nego svjetski. Vi ste svi super ljudi. Alene (Kapidžiću), ti si me najviše oduševio, ali i svi ostali... Ma koji rock koncerti, performance itd... Samo naprijed, ona gomila publike (i još neki koji žale što nisu došli) vas čeka, nećemo se valjda družiti tek za godinu dana!
    Puno pozdrava, uspješno pisanje i što skorije čitanje!
    Čitateljica i slušateljica iz Rijeke

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Čitateljice i slušateljice iz Rijeke da nisam oženjen, sad bih te zaprosio!

      Izbriši
  3. Dragi Alene, drago mi je da ti se dopao moj komentar! Hvala na (skoro!) prosidbi, puno sam prestara za tebe! Ali kad slušam i gledam sve ovako mlade i pametne, osjećam da nas ne dijele godine, kad slično razmišljamo i osjećamo nije se teško razumjeti, je tako? Bez filozofije, svaka čast na talentu, upornosti, duhovitosti, mudrosti i želji da to podijelite s drugima!
    Ona ista iz Rijeke

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala Vama na lijepim riječima podrške i pohvale. Trudit ćemo se i dalje! :-)

      Izbriši
  4. Dobar dan, moj upit o tome kako dobiti kredit za kupnju kuće od nekretnina počeo je pozivom, nazvao sam Davidson Albert Company, danas sam jako sretan i Bog blagoslovio Davidsona Alberta Kontakt e-mail: {Davidsonalbertloan@gmail.com }

    Zovem se Marijana, iz HRVATSKE sam, zadnjih pet mjeseci sam tražila pravu kreditnu tvrtku od koje bih mogla dobiti kredit kako bih mogla kupiti kuću kakvu sam htjela. Dugoročno, bilo je hrpa prijevara zbog kojih sam im povjerovao i na kraju dana su mi uzeli novac bez da su mi dali išta zauzvrat, čak ni 1 euro na moje ime, izgubio sam svaku nadu, bio sam zbunjen i frustriran, nikad nisam želio imati ništa s online tvrtkama za zajam pa sam otišao posuditi novac od prijatelja. Ispričao sam sve što se dogodilo i rekla mi je da mi može pomoći pronaći tvrtku za zajmove koja mi može dati bilo koji iznos zajma koji mi treba i po vrlo niskoj kamatnoj stopi od 3%, također mi je rekla da je upravo dobila zajam od uputio me kako se prijaviti za zajam baš kao što mi je rekla, aplicirao sam s njima putem e-pošte: (davidsonalbertloan@gmail.com), nikad nisam vjerovao, ali sam pokušao, i na moje najveće iznenađenje dobio sam zajam u roku od 24 sati, nisam mogao vjerovati, ponovno sam sretan i bogat i hvala Bogu da takve kreditne kuće još postoje na ovim prevarama posvuda, savjetuju svima koji trebaju posuditi kredit putem e-maila (davidsonalbertloan@gmail.com). Nikada te neće iznevjeriti i tvoj život će se promijeniti kao i moj. Brzo kontaktirajte (davidsonalbertloan@gmail.com) danas i uzmite svoj zajam od njih. Obavezno kontaktirajte DAVIDSON ALBERT LOAN COMPANY za vaš kredit, jer sam uspješno dobio svoj kredit od ove tvrtke bez ikakvog stresa. Posjetite njihovu e-poštu. (davidsonalbertloan@gmail.com)

    OdgovoriIzbriši