srijeda, 20. ožujka 2013.

Web za autore, knjige i ostale koje zanima kako nastaje knjiga, ali se nisu usudili pitati

Stara iskusnjara u propitkivanju suživota knjige i svijeta, Milan Zagorac koji rula na svom blogu „Aksiomatični Milan, a ne Vidoviti“ ofriškao je svoj web i iznova aktivirao program Objavi knjigu!

WTF? O_o
E ovako...
Objavi knjigu je autorska platforma za niskobudžetno objavljivanje knjiga bilo u e-obliku, bilo u tiskanoj formi, a sve se to može pogledati radnim i svakim drugim danom od 8 do 16 ali i prije i nakon toga. Pogledajte, a imate li neki prijedlog, ideju, sugestiju ili knjigu... javite se čovjeku.

Inače u toj je ediciji upravo objavljen naslov „Vodič kroz nutarnje gradove za commutere“autora pod pseudonimom skarlet_p.  Frajer s razlogom koristi alias, upoznah ga nakon što me kao anonimus saljetao s par mejlova, da bih po susretu shvatio kako je u njegovom slučaju izmišljeno ime više nego logičan izbor za književno djelovanje. I kako reče Forrest, "To je sve što ću reći o tome...."
 

Broj komentara: 6:

  1. Meni to skroz u redu. Glavno da se čita (ako se već od toga ne može ubrati koju pinku).

    OdgovoriIzbriši
  2. Samo da pojasnim ovo "frajer s razlogom", haha... kako sam spomenuo Žmiriću prilikom našeg susreta, ponavljam i ovdje - ja sam primarno "nobody" iz riječkog predgrađa, moj razlog za korištenje pseudonima je primarno čisto posljedica mog pogleda na književno stvaranje - tj. ljude bi trebalo, biliv mi, mnogo manje kod poezije zanimati tko je ta osoba koja je to napisala, ne samo u mom slučaju.
    Uživajte u ovoj poeziji, barem upola koliko sam ja uživao u čistoj ljepoti njezina stvaranja.
    Naravno, ovo je prvijenac tako da...feel free to comment!
    (iako vjerojatno neće puno promijeniti, feedback je itekako dobrodošao, može i negativno, naravno, nitko ne poznaje sve slabosti ove poezije toliko dobro koliko ja:)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Danas, kada nam ne prijeti robija ili egzekucija za to što napišemo, je korištenje pseudonima samo jedan vrlo podmukao oblik narcizma. Ne samo da pričaju o meni, nego ne znaju tko sam pa ih onda ja još više zanimam. Oh, sladostrašća! Osim toga, vrlo je zgodno sakriti se iza pseudonima i ne preuzeti odgovornost za napisano: Ako se poserem, onda barem to neću biti ja. Dosta šizofreno. A ako uspijem, uh onda sam to ja (s imenom i prezimenom) i ja (misteriozni s pseudonimom). A sad ću malo po sebi.

      Izbriši
    2. Ok, generalno bih se mogao složiti s tobom. Ali generalno uvijek riskira da pomete u ladicu i nešto što u tu ladicu ne pripada.
      Htio bih ti ukazati na legitimnost korištenja pseudonima - npr. uguglaj Burial ili Banksy i razmisli malo o sljedećem: možda je u nekim, pojedinačnim slučajevima, puno veći ego-trip flisnut svoje ime i prezime na korice knjige (pogotovo za no-name autore). A siguran sam da ćeš naći brdo primjera za to.
      Moja poanta je ovo: nečiji kreativni rad bi trebao govoriti sasvim dovoljno sam za sebe i trebao bi dati destinataru cjelovitu informaciju/poruku bez obzira na autorovu konkretnu personu; tj. ili je rezultat tog rada dobar i zanimljiv, ili je jednostavno loš - ovisno o nekim minimalnim općim kriterijima i, naravno, o osobnim preferencijama.
      A do koje mjere netko želi uključiti svoju konkretnu osobu u tu cijelu priču i na koji način - stvar je odabira, i mislim da se to može poštivati. Možda su neke osobe do te mjere privatne, pa im je puno više beznačajan bilo kakav izlazak iz anonimnosti, nego što drugima može(puno manje)značiti informacija o tome tko je autor nečega što su oni napravili. Ja osobno ne pratim umjetnost jer me zanima tko su i kakvi su to ljudi koji je stvaraju, niti da bih ih nužno htio/morao pod svaku cijenu upoznati.
      Sigurno, ne kažem da bi svi trebali koristiti pseudonim, ali branim legitimnost odabira njegovog korištenja (koja, usput, nužno ne isključuje preuzimanje odgovornosti za napisano, naslikano, odsvirano...)

      Izbriši
    3. Nije problem u ego tripu ili korištenju ili ne korištenju pseudonima. Problem je ako ego trip iliti narcizam tj. sebeljublje nije osviješteno pa onda iz prikrajka kroji naše odluke hoćemo li razlijepiti svoje ime k'o STEPHEN KING preko naslovnice ili ćemo izabrati kakav psudonimčić i sakriti se iza njega. I to, naravno, nema veze s vrijednošću djela. :-)

      Izbriši