četvrtak, 6. lipnja 2013.

Književna večer s Vesnom Krmpotić u Rijeci

Predstavljanje knjige "Portret majke Indije" u antikvarijatu "Ex libris"

 
U ponedjeljak 10. lipnja u 19 sati, u riječkom antikvarijatu "Ex libris", Riva Boduli 3B, održat će se književna večer s Vesnom Krmpotić na kojoj će se predstaviti njezina nova knjiga "Portret majke Indije". Riječ je o svojevrsnoj sublimaciji autoričinih znanja, iskustava i ljubavi prema Indiji kao prostoru, civilizaciji i ljudima. Druženje s čuvenom autoricom koja je objavila sto i osam knjiga vodit će književnik, teoretičar, prevoditelj i indolog Igor Grbić, a organizator ovog zbivanja je Riječki ogranak Hrvatskog društva pisaca.

Veličinom opusa i recepcijom, kako unutar struke tako i među širom publikom, Vesna Krmpotić zauzima posebno mjesto na književnoj sceni. O tome svjedoče brojne književne nagrade, ali i iznimna čitanost njenih djela. U novoj knjizi "Portret majke Indije", autorica ponovo uranja u neiscrpan izvor inspiracije, koji u njenom slučaju predstavlja Indija, zajedno sa svojom poviješću, kulturom, filozofijom i načinom života. Iako su tekstovi esejistički, Vesnina poetika i ljepota izraza čini da se dijelovi čitaju poput poetske proze.

Ova knjiga namijenjena je publici koja se s Indijom već upoznala, kao i onoj koja po prvi put otkriva tu egzotičnu zemlju.   

Vesna Krmpotić rođena je 1932. u Dubrovniku. Osnovnu školu polazila je u Dubrovniku, a gimnaziju u Zagrebu, gdje je diplomirala psihologiju i engleski jezik na Filozofskom fakultetu (1959). 1962–64. provela je na specijalizaciji bengalskog jezika u Indiji, a dulje vrijeme boravila u Egiptu, SAD-u i Gani. Uz učestala putovanja, posebno u Indiju, živi i radi u Zagrebu i Beogradu kao profesionalna književnica. Autorica je najveće pjesničke zbirke u svjetskoj književnosti "108 x 108", koja sadrži 11 664 pjesme. Za svoj je književni rad dobila brojne nagrade i priznanja, a "Portret majke Indije" njezina je sto i osma knjiga. Član je Hrvatskog društva pisaca.

ULAZ SLOBODAN! DOBRODOŠLI!

Nema komentara:

Objavi komentar